Blog bejegyzések

Beszéljünk az alapokról – beszéljünk kicsit a biztonsági borotvákról

2021.10.25 21:27
The Shaving Box
Beszéljünk az alapokról – beszéljünk kicsit a biztonsági borotvákról

Sokan, mint jómagam is azért kezdtek el hagyományosan borotválkozni, mert elégedetlenek voltak az eldobható fejes vagy eldobható borotvákkal. A két, három, vagy akár öt pengével és mindenféle szappanozó vagy hidratáló hatást ígérő csíkkal felszerelt műanyag borotvák szintén a jól felépített marketing részei, a kiábrándító valóság azonban sajnos az, hogy ezek a pengék nem elég élesek és nem túl tartósak. Ráadásul drágák. Nagyon drágák. A hozzájuk készült habok és zselék pedig vegyi anyagokat és hajtógázt is tartalmaznak, amelyek ha nem is feltétlenül károsak, mindenesetre nem egészségesek. Blog bejegyzésemben a biztonsági borotvákról írok pár gondolatot, mely inkább útmutatóként szolgálhat, persze a teljesség igénye nélkül.

 

A hagyományos borotválkozáshoz nem kell más, mint egy borotvakrém vagy borotvaszappan (mely az esetek 99%-ban nagyrészt vagy teljes egészében természetes, kifejezetten bőrnyugtató, hidratáló, regeneráló összetevőket tartalmaz), egy jó pamacs (melyből létezik szintetikus, sertés, ló, vagy borzszőr, ezer meg ezer változatban, a pár ezer forintos változattól egészen a százezres árkategóriáig), egy hagyományos borotva (ez lehet biztonsági borotva vagy borotvakés), egy jó penge, egy borotvatál (bár sokan az arcukon képeznek habot a szappanból vagy a krémből), a borotválkozás utánra pedig egy jó borotválkozás utáni arcszesz (splash) vagy balzsam (balm).

Nos, a fentiek közül ma a biztonsági borotvát venném górcső alá. Sok-sok leírás megtalálható ezekről a szuper kis szerkezetekről a neten magyar és idegen nyelveken is. Ott megtalálhatóak olyan kifejezések, mint hogy a biztonsági borotva lehet nyitott (recés fejű) és zárt fésűs (nem recés, egyenes fejű, ún. safety bar), hogy lehet egyoldalas (single edge vagy SE) és dupla oldalas (double edge vagy DE), lehet két és három részből álló (sapka, betét, vagy hátlap és nyél a 3 részes esetén, sapka és egybeöntött betét és nyél a kétrészes esetén), cink ötvözetből, rézből vagy rozsdamentes acélból készült.

A fentieknél azonban sokkal fontosabb jellemzőket érdemes manapság figyelni, ilyen például az ún. pengekiállás (blade gap). Ez a mérőszám megmutatja, hogy a penge mennyire áll ki a borotvából, ahogy közrefogja a pengét a sapka és a mögötte elhelyezkedő betét. A borotva alaposságát (harapósságát vagy másnéven agresszivitását) ez és a penge szöge határozza meg, azaz hogy mennyire áll ki a penge ezekből az alkatrészekből.

Sokan sok véleménnyel vannak arról, hogy az agresszív borotvák a legalaposabbak-e és hogy az alaposság csak a pengekiálláson múlik-e. Az én válaszom az, hogy igaz is, meg nem is. Egy jó borotva önmagában kevés egy alapos borotválkozáshoz. Hiába a tekintélyt parancsoló penge kiállás (pl. a RazoRock Game Changer „hegyesebbik”, 84mm-es változata, vagy a RazoRock Lupo 95 az igencsak nagy, 95mm-es penge kiállással), ha nem a megfelelő pengét választjuk a biztonsági borotvához.

Ahány borotválkozót megkérdezünk, annyi féle választ fogunk kapni a megfelelő kombinációra vonatkozóan. Vannak, akik egy típusra esküsznek, vannak, akiknek mindegy és olyanok is akadnak, akik egyet kipróbáltak és azóta azt használják.

Ami nekem bevált, az a kompenzációs arány. Azaz hogy egy durvább, alaposabb borotva mellé megengedőbb, kevésbé harapós darabhoz pedig kicsit élesebb penge választandó. Ez a módszer nálam működik és jól működik. Egy megengedőbb, azaz kisebb pengekiállású borotva mellé - mint például az SE borotvák közül a RazoRock Hawk V3 standard fejjel -, én egy kicsit élesebb, harapósabb pengét szeretek használni, mint Schick Proline P-30, míg az agresszív fejes változathoz a kifejezetten óvatos KAI Protouch MG pengét használom. Ugyanígy a DE borotvákat számba véve egy Rockwell 6S borotva 4-es vagy 5-ös betétjéhez inkább egy megengedőbb pengét, mint egy Rapira Platinum Lux vagy Treet Platinum pengét, míg a 3-as betéthez a Personna Platinumot vagy a Gillette Nace pengét használom és ajánlom is a hagyományos borotválkozásba belevágó, tőlem tanácsot kérőknek. Számomra például a Feather japán penge, de még a zöld Astra is túl éles, szaggatja az arcomon a bőrt, másoknak az etalont jelentik ezek a borotvapengék, a legjobbat, ami csak kapható. A jó penge kiválasztásánál tehát teóriák és vélemények vannak, nagy, egyetemes igazságok viszont szerintem nem léteznek. Ki kell próbálni több félét és ami jól működik, azt kell használni! Az eldobható több pengés változatokkal szemben ezeknek az acélpengéknek az ára az eldobható, műanyag betétes változatok árának töredéke, tehát költséghatékonyabbak és persze sokkal alaposabbak is műanyag keretes társaiknál.

Egy biztos: a hatékony, irritációmentes borotválkozáshoz alaposan előkészített arcbőr és arcszőrzet, jó eszközök, kiváló kozmetikumok és persze némi gyakorlás, technika is kell. A végeredmény pedig? A puha, selymes, ápolt, illatos, tökéletesen sima arcbőr! 

Legyen élmény a borotválkozás!

The Shaving Box

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.