Blog bejegyzések

Beszéljünk kicsit a borotválkozásról – Borotválkozási útmutató kezdőknek és haladóknak

2022.08.28 15:53
The Shaving Box

Mielőtt valaki megismeri a borotválkozás élményszerűségét, egy kényszerű reggeli vagy esti procedúrának tartja, melyet sietve letud a napi rutin során.

A hagyományos borotválkozás egyáltalán nem erről szól, hiszen általa a borotválkozás igazán élményszerű eseménnyé, úri „én idővé” válhat a hétköznapok szürkeségéből kiszakadva.

Ez az írás arra kíván rámutatni, hogyan varázsolhatjuk arcunkat igazán puhává, simává, ápolttá és illatossá a hagyományos borotválkozás kellékeivel.

  1. Előkészítés: sokan elhanyagolják, pedig igen fontos a borotválandó bőr és az arcszőrzet előkészítése a borotválkozáshoz (más testrészek esetén is igaz ez). Az arc és a levágandó szőrzet puhítása, a pórusok kitágítása előzi meg a bőr kipirulását, irritálódását és kipattogzódását a borotválkozás nyomán, megvéd bennünket a pontvérzésektől is jórészt.

A borbélyszalonokban (barber shop néven divatos manapság hívni őket) felforrósított nedves törölközőbe bugyolálják az odalátogató urak fejét. Otthon is többen gyakorolják ezt, azonban egy alapos zuhany, egy jó alapos átdörzsöléssel járó melegvizes arc- és nyakmosás is megteszi. A mosakodást követően használhatók a kitágult pórusok további előkészítéséhez egyre elterjedtebb borotválkozás előtti készítmények (preshave olajok, krémek, szappanok). A The Shaving Box kínálatában ezek közül a Phoenix Artisan Accourtments preshave szappanját, a Cube névre hallgató preshave kockát, valamint a Proraso borotválkozás előtti krémjeit ajánljuk, mellyel átdörzsölve a nedves arcot igazán hűsítő, alaposan előkészített bőrt kapunk. A preshave termékek használata nem kötelező, de sokat segíthet a bőr és az eltávolítandó szőrzet előkészítésében.

 

  1. Borotvahab felvitele, pamacsolás: bár a borotvahabot hajtógázas flakonból is kinyerhetjük, ám az olyan, mint a tejpor, olyan, mintha jó lenne, de igazából tudjuk, hogy nem feltétlenül egészséges a használatuk.

A kizárólag természetes, kifejezetten bőrnyugtató, regeneráló, hidratáló, bőrtápláló összetevőkből kézzel készített borotvakrémek és borotvaszappanok sokkal jobb minőségű és kedvezőbb hatású borotvahabot adnak egy kis pacsmagolást követően, mint konzervált társai.

A nálunk forgalmazott termékek mindegyike sokkal gazdagabb, jobb működést és ápolást, végérzetet nyújt a palackozott haboknál.

A borotvaszappanok/-krémek habbá keveréséhez már csak egy jó pamacsra, esetleg egy jó borotvatálra van szükségünk és persze egy kevés vízre. A pamacsot alaposan átmossuk, majd kirázzuk úgy, hogy csak egy egész kevés nedvesség maradjon benne. Akik a borotvaszappan tégelyében habosítják a szappant, a pamacsot ekkor a tégelybe helyezve folyamatos, körkörös mozdulatokkal szedik fel a pamacs sörtéivel a szappant, mely a nedvesség és a levegő, valamint a mozdulat hatására habbá képződnek. Egy kevés víz pár cseppenkénti folyamatos hozzáadásával rövid időn belül tetemes mennyiségű borotvahab képződik, melyet az arcon alaposan eldolgozva pár csepp vízzel folyamatosan tovább dúsítunk, közben az arcon pedig körkörös és vízszintes mozdulatokkal masszírozzuk, puhítjuk a megdolgozni kívánt területet (mely még tulajdonképpen része az előkészítésnek is). Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg megfelelő vastagságú, egyenletesen eldolgozott és sima, kemény állagú habot nem kapunk az arcunkon, nyakunkon, stb.

A borotvaszappan habosításának másik módszere a borotvatálban történő habképzés. Egy kávéskanálnyi méretű borotvaszappant helyezzünk a borotvatálba, melyet az ujjunkkal kissé szétkenünk annak belső falán. A benedvesített és kirázott pamacsot ezt követően helyezzük a borotvatálba és kezdjük meg a fentebb leírt módszerrel a szappan vagy a krém borotvahabbá alakítását. A borotvatálak belső falán található barázdák és a tálak formája is úgy lett kitalálva, hogy segítse a gyors és gazdag hab előállítását. A kész habot ezt követően visszük tehát fel az arcunkra és kenjük szét, gazdagítjuk a fent leírt módszer szerint (érdemes a The Shaving Box borotvatáljait kicsit közelebbről is megnézni).

 

  1. A borotválkozás: A borotvahabos arcunkat elkezdjük tehát leborotválni biztonsági borotva vagy borotvakés segítségével. Ezt háromszori borotválással szokás végezni, az egyes borotválásokat körnek szokás hívni.

Ennek megfelelően az első kör az úgynevezett WTG (a „with the grain” kifejezés rövidítése), mely a szőr növekedésével azonos irányú borotválkozást jelenti. A teljes arc és nyak (persze lábat és fejet is gyakorta borotválnak sokan hagyományosan, ott is ugyanez a folyamat követendő) leborotválását követően újra felvisszük a borotvahabot az arcunkra.

Ekkor következik a második kör, az ún. XTG („accross the grain” kifejezés rövidítése), azaz a szőr növekedési irányához képest oldalról kapjuk el a borotválandó területet. Ez az arcon általában az orr felé körülbelül vízszintesen történő borotválkozást takarja, jómagam a fülemhez közel eső részt a fülem irányába is meg szoktam ilyenkor borotválni. A nyakon is általában az ádámcsutka irányában és kifelé történő borotválás az általános, de érdemes kitapogatni egy párnapos nyakszőrzeten előtte, hogy kinek merre nő a sövény????, nekem például az ádámcsutkám irányába és azzal ellentétes irányba is nő egyes területeken.

Az utolsó forduló, a harmadik kör takarít le az arcunkról és a nyakunkról mindent, ami még ott maradt, ennek neve pedig ATG („against the grain” kifejezés rövidítése), mely az újbóli archabosítást követően következik. Általánosságban az arcon az állunktól a szemünk irányában történő borotválást jelenti ez, a nyakon pedig a mellkasunktól az állunkig, azaz függőleges mozdulatokat. Mint írtam, nálam nagy a káosz nyaki szőrzet területén, a nyaki forgóim miatt én ekkor borotválok „befelé” és „kifelé”, még 45 fokos szögben a fülem és az ádámcsutkám felé is a tökéletes végeredmény érdekében.

Ha ezzel végeztünk, hideg vízzel alaposan lemossuk az arcunkat és a nyakunkat. A hideg víz kedvezően hat a kissé irritált bőrre, hiszen összehúzza a pórusokat és kellemes is, ráadásul a fent maradt szappant is eltávolíthatjuk segítségével a borotvált területről. Ha megúsztuk kisebb vérzések nélkül, akkor már majdnem végeztünk, ha néhol megvágtuk magunkat, ilyenkor vesszük használatba a timsó tömböt vagy a vérzéscsillapító krémet és a vizes arcunkat a sebesülések helyén kissé átkenjük vele, ezek a természetes eszközök megállítják és a legtöbb esetben nyom nélkül el is tüntetik az ilyen harci sérüléseket, ráadásul fertőtlenítenek is.

Több YouTube vloggertől, influencertől is láttam és bevallom, rákaptam arra, hogy a borotvatálban és a pamacsban maradt habot végezetül még az arcukra kenik, bevallom, ezt eltanultam tőlük. Egyrészt nagyon kellemes érzés, másrészt az arcomba kicsit belemasszírozva engedem is, hogy az alkotóelemek kifejtsék még utoljára hatásukat, a szappan illata bele ívódjon az arcbőrömbe. Ezen összetevők – mint írtam is már – nyugtatják, puhítják a bőrünket. Rajta is hagyom az arcomon a habot, amíg elmosom és kitakarítom a használt eszközöket.

 

  1. Eszközök takarítása: ha már itt tartunk, az állagmegóvás és a higiénia megőrzése érdekében ezt kifejezetten javaslom is, hiszen legközelebb is szívesen használnánk még a borotvánkat és a többi kelléket is, érdemes tehát tisztán eltenni a helyére mindent.

A borotvát szétszedjük és minden részét alaposan átmossuk meleg, lehetőleg forró vízzel. A forróvíz bár nem tökéletesen, de fertőtlenít is, és a folyó víz alatt átmosott, letisztogatott alkatrészeket megszabadítjuk a rajtuk maradt szappanmaradékoktól, szőrszálaktól is. Az „elmosogatott” borotvadarabokat alaposan megtörlöm és összeszerelve el/vagy a helyére tesszük. Ugyanezt tesszük a pengével is, melyet óvatosan, két ujjal a lapján megfogva mosunk le alaposan forró víz alatt. A pengét nem szabad megtörölni, az ugyanis olyan vékony pengeéllel készül, hogy a törölgetés könnyen tönkre teheti vagy károsíthatja a penge élét. Én a törölközőbe belehelyezve óvatosan csak meglapogatni szoktam, de a legjobb és legegyszerűbb megoldás, ha egy tálkára téve kint hagyjuk a fürdőben biztonságos helyen, amíg magától megszárad.

Ezt a műveletet elvégezzük a borotvatállal is, a rajta maradt szappandarabokat és habot az ujjaink segítségével letakarítjuk róla a folyó víz alatt, majd eltörölgetjük.

A pamacsot alaposan átmossuk kívülről is és a folyóvizet a sörték közé engedve alaposan belülről is. A víz alól kivéve érdemes alaposan kirázni, jómagam törölközővel még át is szoktam kicsit suhintani, majd lógatva a helyére tenni, hogy a maradék nedvesség távozhasson a száradás közben belőle.

 

  1. Utóápolás: No de az arcunkra utoljára felkent borotvaszappant sem hagyhatjuk ott, tehát ezt újabb hidegvíz rengeteggel alaposan lemossuk, majd megtöröljük arcunkat törölközővel. Ekkor következik az aftershave, azaz a borotválkozás utáni lötyi használata.

A legtöbb borotvaszappanhoz kapható (kínálatunkban is) a hozzávaló, illatban hozzá illő (nem mindig teljesen azonos) aftershave. Ha a borotvaszappanunkhoz nem találunk éppen a polcunkon ilyet, érdemes illatban a borotvaszappanhoz illő illatú vagy illatmentes aftershave-et keresni.                                                         

Az arcszesz (lotion, splash néven is megtalálható a drogériák polcain) alkoholos készítmény, kicsit csípheti az arcot, de nagyon kellemes, frissítő hatású. Az alkoholos borotválkozás utáni illatos folyadékok közül a bőrre legjobb hatást gyakorló arcszeszeket skinfood-nak is nevezik, melyek már komoly mennyiségű bőrtápláló, hidratáló, regeneráló összetevőt is tartalmaznak, nálunk az Ariana & Evans aftershave készítményei kaphatók és igen közkedveltek.

A kifejezetten bőrápoló, regeneráló, egyben a legjobb minőségű borotválkozás utáni készítmények a borotválkozás utáni balzsamok (aftershave balm, esetleg recovery splash néven találhatók meg), melyek alkoholmentesek és sokkal sűrűbb állagúak az arcszeszeknél. Kínálatunkban ezek közül a Zingari Man és a Proraso borotválkozás utáni készítményeit javasoljuk, melyek a kapható aftershave balzsamok közül véleményünk szerint a legjobbak közé tartoznak és egésznapos puhaságot, kellemesen hidratált érzetet kölcsönöznek borotvált arcbőrünknek.

Bármelyik borotválkozás utáni készítményt is választjuk, használatuk a bőr fertőtlenítése és a borotválkozás utáni irritáció csökkentése vagy megszűntetése érdekében kifejezetten javasolt.

 

 

Soraimat végig olvasva a kedves olvasó első gondolata az is lehetne, hogy erre hol van nekünk időnk az esti vagy a reggeli tisztálkodás során, de biztosíthatok mindenkit: kis gyakorlással ez a művelet semmivel nem vesz el több időt az életünkből, mintha egy eldobható betétes borotvával borotválkoznánk. És ha mégis!? Érdemes rááldoznunk erre az igen kellemes úri kényeztetésre az időt, hiszen a célunk az, hogy valóban LEGYEN ÉLMÉNY A BOROTVÁLKOZÁS! Nem egy kellemetlen, szükséges rossz, hanem egy élvezetes tevékenység illatokkal, kellemes, simogatóan puha, illatos habbal, a megborotvált bőr simaságának örömével megfűszerezve. Az ápoltsághoz pedig a simára borotvált arcbőr is hozzátartozik!

Webáruház készítés
A kényelmes és biztonságos online fizetést a Barion Payment Zrt. biztosítja, MNB engedély száma: H-EN-I-1064/2013. Bankkártya adatai áruházunkhoz nem jutnak el.